Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya, Konya'da vatandaşlarla bayramlaştı
Bakan Yerlikaya, Konya'da vatandaşlarla bayramlaştı
Bakan Uraloğlu'dan Babalar Günü mesajı
Bakan Uraloğlu'dan Babalar Günü mesajı
Bakan Yerlikaya'dan emniyet kemeri hatırlatması
Bakan Yerlikaya'dan emniyet kemeri hatırlatması
Bayram tatilinin birinci günü trafik kazalarında 5 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilinin birinci günü trafik kazalarında 5 kişi hayatını kaybetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kurban Bayramı mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kurban Bayramı mesajı
HABERLER>EKONOMİ
23 Mayıs 2024 Perşembe - 14:22

Bakan Kacır: Etki yatırımcılarımızla iş birliği içerisinde yeni projelere imza atacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, , Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) ev sahipliğinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Etki Yatırımı Zirvesi’ne katıldı.

Bakan Kacır: Etki yatırımcılarımızla iş birliği içerisinde yeni projelere imza atacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma için etki yatırımcılığını destekleyeceklerini ve etki yatırımcılarıyla iş birliği içerinde yeni projelere imza atacaklarını belirterek, “Etki yatırımlarını özellikle yerelde kalkınma hamlemizin güçlü bir itici gücü olarak değerlendireceğiz.” dedi.

Bakan Kacır, Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) ev sahipliğinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Etki Yatırımı Zirvesi’ne katıldı.

Ekonomik getirinin yanında toplumsal ve çevresel sürdürülebilirliği odağına alan etki yatırımlarının, Türkiye’nin bir cazibe merkezi haline gelmesinde önemli bir kilometre taşı olacağını belirten Kacır, şunları söyledi:

''Zirvenin, sürdürülebilirlik odaklı kalkınma yolculuğumuza ivme kazandıracak yeni iş birliklerine vesile olmasını temenni ediyorum. Dünya, savaşlar, ticaret ve teknolojide korumacılık, salgınlar, iklim değişikliği, afetler, gıda, su, enerji, hammadde krizleriyle zorlu bir dönemeçten geçiyoruz. Türkiye olarak, sürdürülebilirliği, kaynak verimliliğini, yenilikçi ve girişimci insan kaynağımızı güçlendirerek ülkemizi küresel ileri teknoloji üretim merkezine dönüştürme gayretindeyiz. Özellikle dijital ve yeşil dönüşümün sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanarak işletmelerimizin rekabetçiliklerini artırıyor, istikrarlı büyümemize hız kazandırıyoruz.''

“Dijital Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları” ile sanayinin yeşil ve dijital dönüşümüne yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendireceklerini paylaşan Kacır, ''Rekabet gücü yüksek bir Türkiye için kritik teknolojilerde işletmelerimizin ikiz dönüşümünü sağlayacak ve ülkemizin teknolojik yetkinliğini artıracak adımları atmaya devam edeceğiz.'' dedi.

''Teknoloji ve inovasyonun, büyümenin anahtarı olduğu 21 yüzyılda teknoloji girişimlerinin destekçisi olmayı sürdürüyoruz.'' diyen kacır, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Tech-InvesTR programı gibi fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimcileri için çarpan etkisi oluşturmasını sağladıklarını ifade etti.

Kacır, ülkede tohum ve tohum öncesi aşamasındaki girişimlerin ölçeklenmesinde öncü rol üstlenen TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) programıyla 2 bin 293 girişiminin kurulmasını sağladıklarını belirterek, ''Ülkemizden 100 bin teknoloji girişiminin doğmasını ve aralarından 100 girişimin milyar dolar değerlemeyi aşmasını sağlayacağız.'' ifadelerine yer verdi.

Sürdürülebilirlik kavramının her alanda olduğu gibi finans dünyasında da giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Kacır, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Küresel ekonomik sistemdeki değişimlere paralel olarak, yatırımcılar giderek daha fazla sosyal ve çevresel etki yaratma hedefine odaklanıyor. Bu bağlamda, sürdürülebilir finansal araçlar ve etki yatırımı, finansal kârlılıkla birlikte sosyal ve çevresel kazanımlar elde etmeyi amaçlayan bir strateji olarak öne çıkıyor. Finans sektöründeki bu dönüşüm, toplumsal ve çevresel sorumluluğunun bilincinde olan yeni bir yatırım perspektifi sunuyor. Bizler de bu bilinçle etki yatırımını ülkemizde ana akım bir yatırım tercihi hâline getirerek “Türkiye Yüzyılı”na giden yolu inşa ediyoruz.''

Kacır, finansman desteği alanında öncü bir destek programı başlattıklarını paylaşarak, ''Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Etki Yatırımına Yönelik Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programı ile; Ankara ve deprem bölgesindeki illerde hızlı büyüme ve katma değer yaratma potansiyeli taşıyan pozitif ve ölçülebilir sosyal ve çevresel etki yaratabilecek girişimlere finansman desteği sağlıyoruz.  Bu fonlar aracılığıyla 250 milyon liralık taahhüt ile toplamda 1 milyar liralık bir etki yatırımı oluşturacağız.'' şeklinde konuştu.

Geçen yıl bir ilki gerçekleştirerek Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından “Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması: İstanbul Kodluyor Projesi”ni hayata geçirdiklerini anımsatan Kacır, gençlerin istihdamını sağlama yolunda özgün bir uygulama olarak performansa dayalı ödeme yöntemi ile yenilikçi bir yaklaşım kurguladıklarını kaydetti.

''Sosyal etki tahvili finansman aracı, etki yatırımcısı projemize ön finansman sağlıyor.'' diyen Kacır, sözlerini şöyle tamamladı:

''Ortaya koyduğumuz hedeflerimizi gerçekleştirmeleri durumunda kendilerine İstanbul Kalkınma Ajansı’mız ödeme yapacak. Proje kapsamındaki hedef grup, son 1 yılda işsiz olan 18 ila 35 yaş grubundaki gençlerimiz. 1 milyon 250 bin dolar bütçeli bu proje ile 550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesini hedefliyoruz.  Projeye şimdiye kadar 11.5 genç ön başvuru yaptı ve bu gençler arasından seçilen 856 kişi mesleki ve profesyonel gelişim eğitimlerine başladı. Bu eğitimler, gençlerimizi doğrudan çalışma hayatına hazırlayacak. Daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma için etki yatırımcılığını desteklemeye, etki yatırımcılarımızla iş birliği içerinde yeni projelere birlikte imza atacağız. Etki yatırımlarını özellikle yerelde kalkınma hamlemizin güçlü bir itici gücü olarak değerlendireceğiz.''

Hibya Haber Ajansı

 
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
 
Bakan Bolat ile Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Varhelyi görüştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
İstanbul, 23 Mayıs (Hibya) - Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, ...
Bakan Kacır: Sanayicilerimiz test ve sertifikasyon hizmetlerini güvenle alabilecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Standardları Enstitüsü’ne ...
KOOP-DES 2024 yılı ilk destekleri açıklandı
Ticaret Bakanlığınca hayata geçirilen Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı ...
 
Bakan Bolat, KKTC Maliye Bakanı Berova ile bir araya geldi
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Kuzey Kıbrıs ...
Bakan Şimşek, Ekonomik ve Mali Diyalog Toplantısı’na katıldı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği ev sahipliğindeki ...
Erdoğan: Ani çıkışların gerisinde piyasa koşullarından ziyade fırsatçılık vardır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı temel gıda ürünlerinin fiyatlarında ...
 
Ticaret Bakanı Bolat, Trade Winds-Avrupa Avrasya etkinliğine katıldı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Trade Winds-Avrupa Avrasya etkinliğine katılarak ...
Bakan Şimşek: Yıllık cari açıkta 8 aydır devam eden düşüş, programımızın başarısı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mart ayı ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi.
Cari işlemler açığı geriledi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, cari işlemler açığının son 10 ayda, dış ticarette ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri